Orgánové hodiny

08.12.2013 21:16

Vedeli ste o tom, že naše telo má svoje vlastné vnútorné hodiny? Do nedávna, ani ja nie, ale vďaka štúdiu som sa dostala k zaujímavým informáciám, ktoré nám môžu dať odpoveď na mnohé otázky. Prečo sme duševne výkonnejší dopoludnia, prečo sa „žlčnikári“ s pravidelnosťou budia okolo polnoci, prečo k „srdiečkárom“ najčastejšie sanitka vyráža okolo poludnia.

Tradičná čínska medicína popisuje priebeh a množstvo energie, jej maximum a minimum v konkrétnych oblastiach (orgánoch) nášho tela v priebehu 24 hodinového cyklu. Tento cyklus je rozdelený po dvoch hodinách na 12 častí. Každý orgán funguje vždy dve hodiny počas dňa na maximum (viď tabuľku)  a presne o dvanásť hodín neskôr na minimum, to znamená, že má najmenšiu aktivitu a výkonnosť. Nie je teda jedno, kedy robíme psychologické testy, alebo kedy raňajkujeme. Príčinou mnohých chorôb môže byť, keď porušíme biorytmy podľa orgánových hodín. Prípadne sa snažíme oklamať svoje telo užívaním stimulantov v čase, kedy by sme mali skôr oddychovať a pod. V minulosti ľudstvo viac využívalo svoju intuíciu a rytmus dňa bol pre človeka omnoho dôležitejší než je dnes pre nás. Len pomaly a opatrne sa dostávame k starým dobrým overeným pravdám a snažíme sa využívať viac naše vnútorné zdroje a načúvať nášmu múdremu telu.   

V tabuľke uvádzam orgánové hodiny podľa tradičnej čínskej medicíny a momenty najväčšej aktivity našich vnútorných orgánov.

 23.-l.   hodina

 Obdobie najväčšej pracovnej činnosti žlčníka. U ľudí so žlčníkovými problémami dochádza najčastejšie k problémom a nočnému prebúdzaniu.

 

 l.-3. hodina

 Začína pracovať pečeň. V tejto dobe nastáva útlm (najnižšie okysličenie mozgu), je preto potrebné byť opatrný najmä pri činnosti vyžadujúcej zvýšenú opatrnosť (napr. pri  šoférovaní). V tomto čase sa tiež budia „žlčnikári“, lebo pečeň a žlčník sú párové orgány. Neodporúča sa konzumácia ťažkých a mastných jedál, fajčenie alebo pitie kávy a alkoholu.

 

 3.-5.  hodina

 Vrcholí činnosť pľúc, možné nočné prebúdzanie fajčiarov, astmatikov, prieduškárov alebo ľudí s ochoreniami dýchacích ciest. Zvýšená je psychická a emocionálna záťaž. V tomto čase človek prežíva najväčší strach a úzkosť. Každá maličkosť získava na význame.

 

 5.-7. hodina

 Vrchol činnosti hrubého čreva. Najvhodnejšia doba pre vyprázdňovanie organizmu. Je dobré si tento zvyk (vyprázdňovanie) vypestovať práve v tomto čase. Je potrebné vyhýbať sa stresu a psychickej záťaži. Prebúdzať sa treba postupne a plynulo, nie v strese. Chorí ľudia sa práve teraz cítia najhoršie. Je vhodné zvýšiť príjem tekutín (najlepšie čaje, teplú citrónovú vodu).

 

 7.-9. hodina

 Vrcholí činnosť žalúdka. Telo najlepšie spracováva prijatú potravu - je to teda najvhodnejší čas na jedlo s dostatočným množstvom vitamínov. Neodporúča sa sprchovanie v studenej vode nakoľko telo potrebuje byť práve teraz v teple.

 

 9.-11. hodina

 Vrcholí práca pankreasu a sleziny, neodporúča sa vôbec konzumácia alkoholu. Vhodné je ovocie, med (je to jediná denná doba, kedy je telo schopné stráviť sladkosti).  Radšej však voľme prírodný cukor pred chemickým. Vyhýbať by sme sa mali prílišnej fyzickej činnosti, je to čas vrcholu duševných schopností. Vrchol duševných schopností je práve okolo 11 hod. dopoludnia. Činnosť pankreasu môžeme podporiť čajmi z rumančeku, mäty, puškvorca alebo medovky.

 

 11.-13. hodina

 Zvýšená aktivita srdca. Nevhodný čas na príjem veľkého množstva potravy. Nastáva mierny útlm. Odporúča sa krátky spánok alebo len mierna fyzická aktivita (prechádzka ), hlavne u ľudí, ktorí majú nejaký problém so srdiečkom. Treba dávať pozor na úrazy.

 

 13.-15. hodina

 Obdobie vrcholu práce tenkého čreva. V tejto dobe sa taktiež znižuje citlivosť zubov, preto je vhodný čas na dentistický zákrok. Postupne sa zvyšuje fyzická aktivita.

 

 15-17. hodina

 Vrchol práce močového mechúra. Odporúča sa pitie bylinkových čajov a šport. Tráviaci systém je schopný prijať výdatné jedlo, nastáva druhý výkonnostný vrchol.

 

 17.-19. hodina

 V činnosti sú obličky. Je potrebné vylúčiť škodlivé látky, ktoré im škodia - tuky, cukry, soľ, chemikálie, káva, alkohol, chlad, stres. Treba výdatne piť, najlepšie čistú vodu.

 

 19.-21. hodina

 Do činnosti sa dostáva obal srdca - krv. Vrchol senzibilnej aktivity, človek dobre vníma svoje okolie. Vhodný čas na počúvanie dobrej hudby alebo  sledovanie divadelných hier. Tiež najvhodnejší čas pre pôsobenie antibiotík alebo aplikáciu krému na bolestivé miesta.

 

  21.-23. hodina

 Doba činnosti trojitého ohrievača (číňania lokalizujú toto miesto zhruba do oblasti žalúdka, ide o energetické centrum). Prebieha príprava tela na spánok, preto je nevhodné fajčiť, jesť alebo akokoľvek aktivizovať organizmus.

 

 

Späť