Ľubovníkový olej

08.08.2013 14:17

Ľubovník bodkovaný – túto 25-60 cm vysokú rastlinu s malými zlatožltými kvetmi nájdeme pri cestách a na kraji lesa. Jej typickým poznávacím znakom je drobné, perforácii podobné bodkovanie listov, ktoré môžeme vidieť, ak podržíme lístok oproti slnku. Ľudovo sa nazýva aj svätojánska tráva, lebo je vraj najúčinnejšia na sv. Jána, kedy ju treba aj zberať. V závislosti od lokality a roka kvitne približne od konca júna do konca augusta.

Ideálny čas na zber je za slnečného svetla, najlepšie poobede. Dbajme na to, aby bolo aspoň tri dni za sebou slnečno, bez dažďov. Kvety by mali byť plne rozvinuté. Odstrihávame celé, asi 15 cm dlhé vrcholčeky rastlín.

Ľubovníkový olej - recept

Kvetmi ľubovníka naplníme sklenenú fľašu až po hrdlo a zalejeme olivovým olejom tak, aby kvety boli úplne ponorené. Zavretú fľašu postavíme na obločnicu na slnečnú stranu a každý deň ju potrasieme. Asi za 6 týždňov vznikne červený olej (čím tmavší, tým účinnejší), ktorý má veľkú liečivú silu. Potom kvety precedíme a olej nalejeme do tmavej fľaše, ktorú dobre uzavrieme. Skladujeme v tmavej chladnejšej miestnosti.

Ľubovníkový olej má mnohostranné vonkajšie aj vnútorné použitie. Ukľudňuje pokožku a nervový systém. Pôsobí hrejivo, protizápalovo a zmierňuje bolesti. Hojí rany, vyrážky, ekzémy a lupienku. Vhodný je pri artróze a bolestiach kĺbov. Pomáha aj suchej, citlivej  a slnkom spálenej pokožke. Často sa pridáva do kúpeľov. Z pohľadu masáží je jeho využitie známe hlavne pri Breussovej masáži na výživu medzistavcových platničiek. Vnútorne sa používa pri zápale hrdla.

Účinná látka, ktorá sa nachádza v rastlinke ľubovníka – hypericín, podporuje dýchanie buniek, čím zlepšuje celkovú látkovú výmenu.

Ľubovníkový čaj odporúčame piť pravidelne, najmenej tri týždne, lebo len tak sa prejaví jeho celkový účinok a ostane trvalý. Používa sa pri všetkých chorobách pečene, žlčníka. Ďalej pri žalúdočných vredoch, veľkom množstve žalúdočnej kyseliny, pri poruchách močových ciest a proti pomočovaniu detí. Je veľmi dobrý na nervy – upokojuje, priaznivo vplýva na psychiku, pomáha zbaviť sa depresívnych stavov, strachu, úzkosti, neurózy a nespavosti. Je dobrý aj pri srdcových chorobách, hlavne chronických, zlepšuje krvný obeh až do krvných vlásočníc a je vhodný aj do zmesí pri všetkých menštruačných poruchách. Pri ťažkostiach v klimaktériu zlepšuje náladu a zmierňuje depresie.

UPOZORNENIE!

Napriek mnohým pozitívnym účinkom ľubovníka, treba mať na zreteli jednu jeho vlastnosť, ktorá má za následok citlivosť na slnečné svetlo. Preto sa v čase ľubovníkovej kúry vyhýbajme opaľovaniu. Mohlo by to vyvolať podráždenie pokožky (sčervenanie, svrbenie), ktoré však nie je nebezpečné.

Späť