Kokosový olej

27.11.2013 03:57

Kokosový olej je výborný na masáž a nielen na masáž.

Spomedzi mnohých rastlinných olejov sa v poslednej dobe dostáva čoraz viac do popredia kokosový olej. Má všestranné využitie. Je výborne znášaný všetkými typmi pokožky, vhodný je aj pre pokožku malých detí a bábätiek. Využívam ho aj ja v rámci svojich masáží. Pokúsim sa vám priblížiť jeho účinky a využitie.

Zloženie

Kokosový olej sa získava z dužiny zrelých kokosových orechov, prípadne z usušených kokosových orechov. Obsahuje množstvo cenných látok, kyselinu laurovú, kyselinu myristovú a palmitovú ako aj vitamíny A, C a E a ďalšie účinné látky. Kokosový olej je zvláštny aj svojou konzistenciou. Pri teplote do 25°C je tuhý, pri vyšších teplotách sa však mení na tekutý.

Má príjemnú kokosovú vôňu. Z pohľadu zdravia je ideálne používať panenský kokosový olej vyrábaný z čerstvých kokosových orechov, za studena lisovaný, ktorý si uchováva väčšinu zdraviu prospešných látok.

Jeho využitie je všestranné

Kokosový olej je výnimočný svojím všestranným využitím. Môžete ho používať v kuchyni, na kozmetické účely i na liečebné účely. Pri pečení či smažení je zdravšou náhradou za rôzne iné oleje a tuky. Je ľahko stráviteľný. Okrem toho sa dá používať ako prísada do šalátov, dokonca si ho môžete natrieť na pečivo či chlieb alebo z neho urobiť výbornú nátierku.

Keďže je prírodným antivirotikom, je možné tento olej používať aj na zvýšenie obranyschopnosti organizmu. Ženy, ktoré často trpia kvasinkovými infekciami, môžu svojmu organizmu pomôcť získať stratenú rovnováhu aj vďaka užívaniu kokosového oleja.

Môžete ho používať i na rôzne poranenia – či už na boľavé kútiky na ústach, na natieranie suchých pier, na vysušenú pokožku (hlavne v oblasti rúk, lakťov, kolien či chodidiel). Je výborný na ošetrenie pokožky po holení a tiež sa s obľubou používa po opaľovaní, kedy pokožku svojim chladivým účinkom ukľudní a hydratuje. Možno ho tiež použiť na ekzém, vyrážky alebo ako podporu hojenia jaziev.

V kozmetickom priemysle sa často pridáva do rôznych kozmetických výrobkov, ako sú krémy, pleťové oleje, šampóny či iné prípravky. Je nezastupiteľný v aromaterapii, kde tvorí základ pre ďalšie vône, ktoré sa naň ľahko viažu. Je vhodný pre všetky typy pleti, pokožka ho krásne vsiakne a po použití je jemná a vláčna, preto je vhodný aj ako masážny olej.  Kokosový olej môžu používať tehotné ženy na prevenciu vzniku strií. Výhodou je, že kokosový olej je prírodný, takže neobsahuje žiadne prídavné konzervačné látky, parfumy, parabény a iné možné škodliviny. V zime týmto olejom môžete nahradiť rôzne ochranné krémy do nepriaznivého počasia.

Vedľajšie účinky

Kokosový olej je zvyčajne veľmi dobre znášaný či už pri užívaní zvnútra alebo zvonka. Moji klienti ho veľmi dobre znášajú. Keďže však ide o „orech“, môže sa u niektorých veľmi citlivých ľudí objaviť alergická reakcia.

Ak ste doteraz kokosový olej nevyskúšali, začnite s malým množstvom a sledujte, aké účinky bude mať tento olej na váš organizmus. Rovnako opatrne treba začínať s jeho používaním u malých detí, hoci pri tomto oleji bývajú alergie skôr výnimočné (kokosový olej nemá typické „orechové“ zloženie).

 

Späť